Teoria de Sistemes

 

La teoria general de sistemes intenta, en filosofia però també en física i biologia, comprendre els sistemes complexos i únics que formen la realitat i que són el resultat d’una història concreta. Com a metàfora podem parlar de sistemes estel·lars, planetes, satèl·lits, equilibris de forces o també fins i tot, de forats negres. Un sistema que es mou, s’expandeix i es contrau, que es transforma i en el qual sempre i a vegades per sorpresa, hi trobarem en la pols estel·lar, traces de les persones i dels projectes que han participat de la seva evolució.

A títol personal, conec La Caldera, els seus impulsors i el projecte, des de molt abans de fer-me responsable de la direcció del Mercat de les Flors. Però quan el Mercat inicia el 2007 la seva etapa d’especialització en dansa, els projectes comuns van apareixent de manera natural: coproduccions amb les companyies, projectes vinculats amb tot el que té a veure amb memòria, projectes educatius, relacions amb el barri, pensament i també el suport a les noves generacions.

Ens toca però, pensar en un sistema nou, en què necessiten avui els artistes i les companyies, o en quin sistema volem construir plegats. Probablement ara els projectes artístics són més complexos i tenen més vessants que la producció d’un espectacle, o més oportunitats en nous sectors com l’educatiu, el social o el dels nous mitjans. Crec que estarem també d’acord que una bona part de les necessitats actuals van lligades a les eines de suport a la gestió, a la producció, a les formes de compartir recursos. La Caldera en el seu origen ja era això, un col·lectiu en la recerca d’un objectiu comú.

Amb tots aquests anys de treball a l’esquena, del que no tinc cap dubte és que serem capaços de formar part tots junts d’un sistema en rotació al voltant del talent i la creativitat.

Maig 2013

Cesc Casadesús és el director 

del Mercat de les Flors des del 2005